Expositie: ‘De klankkleur van het leven’

Jeane de Leng – Thielsch (79 jaar) – bewoner van Rumah Kita

Met de bijzondere expositie ‘De klankkleur van het leven’, wordt de kracht van muziek in beeld gebracht. Muziek raakt ons, het irriteert ons, het zet ons in beweging en het laat ons meezingen. Met de juiste muziek kun je even alles vergeten of alles weer even herinneren: het is de klankkleur van ons leven.

Bijzondere muziekherinneringen
Deze bijzondere eigenschappen van muziek zijn vanaf woensdag 20 februari in beeld en geluid te aanschouwen binnen Zinzia Zorggroep tijdens de expositie ‘De klankkleur van ons leven’. In deze expositie worden zeven bewoners van Zinzia Zorggroep en hun persoonlijke muziekherinnering uitgelicht. Met bijzondere en persoonlijke verhalen wordt een kijkje in iemands leven gegeven en daarbij de aandacht gevestigd op het belang van muziek als onderdeel van het dagelijks leven.

Persoonlijke verhalen
Er is steeds meer aandacht voor de ouderenzorg binnen verpleeghuizen en alles wat daarbij komt kijken. Toch is het vaak lastig te begrijpen wat ouder worden en ziekte voor iemand betekent. Er gaan mensen met een persoonlijk verhaal achter schuil. Mensen zijn zoveel meer dan hun leeftijd en soms gecompliceerde ziekten, en hebben nog veel te geven: waardigheid, warmte, liefde, humor, strijdlust, vindingrijkheid, intuïtie, zingeving. Met deze expositie en met behulp van muziek wordt er een stukje van ieders verhaal uitgelicht en zo ligt de nadruk op de persoon achter de beperking.

Welkom!
Wil je een kijkje komen nemen? Dat kan! Loop dan gerust een keer binnen tussen 20 februari en 20 maart. De expositie is alle dagen vrij te bezichtigen op onze locatie Rumah Kita, Plein 15 Augustus 1 in Wageningen. Receptie is aanwezig van 8.00u – 20.00u.
Deze expositie reist door alle huizen van Zinzia Zorggroep, dus vanaf 20 maart is deze expositie te bewonderen op locatie De Rijnhof in Renkum. Vervolgens is de expositie vanaf 17 april te bezichtigen in Bemmel op locatie De Lingehof. Tot slot verhuist de expositie op 15 mei naar Oranje Nassau’s Oord in Wageningen. Adressen zijn te vinden op de website van Zinzia Zorggroep.

Twee werelden
Met deze expositie gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Hierin komen twee werelden van mij samen: muziek en fotografie.
In mijn fotografie wil ik mensen laten zien zoals zij zijn, in al hun kleuren en schoonheid, zonder poespas en opsmuk. Er gaat een hele wereld schuil achter het gezicht dat wij zien, en ook dat wil ik in beeld brengen.
Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven: we luisteren ernaar tijdens het sporten, in de auto, in de kerk, op evenementen, tijdens feesten. En meestal hebben we niet eens in de gaten wat de muziek met ons doet. Soms horen we muziek en raken we ontroert, of brengt het ons terug naar een bepaalde gebeurtenis of herinnering en komt een stukje van ons levensverhaal weer even aan het licht.
En in de expositie smelten deze twee werelden samen. De muziek zet het beeld kracht bij en zo komt het verhaal tot leven. Dit project heb ik niet tot stand kunnen brengen zonder de samenwerking met collega muziektherapeut Floor Groeneveld. Haar visie op goede zorg en kwaliteit van leven komt naadloos overeen met hoe ik daar naar kijk. En ook zij zocht naar een manier om het verhaal achter de personen met een beperking, en het verhaal achter de muziek, aan het licht te brengen. En dus hebben we de handen ineen geslagen en konden we met de steun van Zinzia Zorggroep dit project realiseren.

Persoonlijke verhaal van Jeane de Leng – Thielsch (79 jaar) – Rumah Kita

♪ Keith Green – Create in me a clean heart

“De tekst van het lied van Keith Green ‘Create in me a clean heart, and renew a right spirit with in me’ spreekt mij aan juist omdat ik nog niet volmaakt ben. We weten niet waarom sommige (droevige) situaties gebeuren, en er is daar ook niet altijd een verklaring voor.

Keith Green kwam op 28 jarige leeftijd met 2 van zijn kinderen om het leven: hun kleine vliegtuigje, een Cessna 414, stortte neer. Zijn vrouw Melody en hun 3e kind zaten niet in het vliegtuig.

Ik ben ervan overtuigd dat Keith en zijn 2 kinderen bij hun Schepper zijn, die hemel en aarde gemaakt heeft. Die Schepper “God” geeft ons elke dag de kans, om met een schone lei te beginnen, dat is fantastisch! Wanneer ons “huisje” boven klaar is, op welk moment dan ook, dan kunnen we met een schoon hart en in vrede met God en medemens thuis gehaald worden.

Renew a right spirit within me…

Het leven houdt niet op na de dood, onze geest leeft verder met de Schepper en de anderen die ons zijn voorgegaan. Daar zal geen dood meer zijn, geen verdriet geen rouw of pijn. Wie wil dat nou niet, zo’n geweldige toekomst!

Amen!”